Bulharská sarma

Vyzkoušejte recept od Věry Mrenicové z Jevišovky. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
1 kg mletého masa
menší naběračka přebrané rýže (syrové)
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžička soli
1 lžička mleté papriky
pepř

Připravte si taky:
1 menší hlávka zelí
10 menších paprik
loupaná rajčata nebo rajský protlak
sklenka nakládaného zelí
ocet na dochucení
1 lžička mouky
sádlo na zásmažku (není nutné)

Postup:
1. Papriky odsemeníme a dáme stranou.

2. Maso dáme do mísy společně s propláchnutou rýží, solí, pepřem, nakrájenou cibulí, mletou paprikou, prolisovaným česnekem a promícháme.

3. Z hlávky zelí vyřízneme prostředek a spaříme ji ve vřelé vodě. Jakmile začne voda vřít, listy se začnou oddělovat a my je postupně odebíráme (zbytek hlávky můžeme použít třeba na salát, nebo do polévky).

4. Do každého listu zabalíme velkou lžíci masa. Masem naplníme i papriky - otevřenou stranou namočíme do hladké mouky, aby nám hmota „neutekla" ven.

Plněné papriky, zelenina, maso (ilustrační foto)

5. Kysané zelí nasypeme na dno hrnce, na to naskládáme zelné závitky a papriky. Znovu proložíme kysaným zelím, zalijeme a přidáme rajský protlak (nebo loupaná rajčata).

6. Pomalu vaříme doměkka. Protože by se nám obsah těžko míchal, hrncem občas zatřepeme, aby se jídlo nepřipalovalo.

7. Ke konci vaření si můžeme připravit zásmažku z mouky a sádla, kterou přidáme do hrnce. Ještě chvíli povaříme, dochutíme a podáváme s chlebem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?