Bulharská sarma
Vyzkoušejte recept od Věry Mrenicové z Jevišovky. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
1 kg mletého masa
menší naběračka přebrané rýže (syrové)
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžička soli
1 lžička mleté papriky
pepř
Připravte si taky:
1 menší hlávka zelí
10 menších paprik
loupaná rajčata nebo rajský protlak
sklenka nakládaného zelí
ocet na dochucení
1 lžička mouky
sádlo na zásmažku (není nutné)
Postup:
1. Papriky odsemeníme a dáme stranou.
2. Maso dáme do mísy společně s propláchnutou rýží, solí, pepřem, nakrájenou cibulí, mletou paprikou, prolisovaným česnekem a promícháme.
3. Z hlávky zelí vyřízneme prostředek a spaříme ji ve vřelé vodě. Jakmile začne voda vřít, listy se začnou oddělovat a my je postupně odebíráme (zbytek hlávky můžeme použít třeba na salát, nebo do polévky).
4. Do každého listu zabalíme velkou lžíci masa. Masem naplníme i papriky - otevřenou stranou namočíme do hladké mouky, aby nám hmota „neutekla" ven.
5. Kysané zelí nasypeme na dno hrnce, na to naskládáme zelné závitky a papriky. Znovu proložíme kysaným zelím, zalijeme a přidáme rajský protlak (nebo loupaná rajčata).
6. Pomalu vaříme doměkka. Protože by se nám obsah těžko míchal, hrncem občas zatřepeme, aby se jídlo nepřipalovalo.
7. Ke konci vaření si můžeme připravit zásmažku z mouky a sádla, kterou přidáme do hrnce. Ještě chvíli povaříme, dochutíme a podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka