Bulharská sarma

Vyzkoušejte recept od Věry Mrenicové z Jevišovky. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
1 kg mletého masa
menší naběračka přebrané rýže (syrové)
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžička soli
1 lžička mleté papriky
pepř

Připravte si taky:
1 menší hlávka zelí
10 menších paprik
loupaná rajčata nebo rajský protlak
sklenka nakládaného zelí
ocet na dochucení
1 lžička mouky
sádlo na zásmažku (není nutné)

Postup:
1. Papriky odsemeníme a dáme stranou.

2. Maso dáme do mísy společně s propláchnutou rýží, solí, pepřem, nakrájenou cibulí, mletou paprikou, prolisovaným česnekem a promícháme.

3. Z hlávky zelí vyřízneme prostředek a spaříme ji ve vřelé vodě. Jakmile začne voda vřít, listy se začnou oddělovat a my je postupně odebíráme (zbytek hlávky můžeme použít třeba na salát, nebo do polévky).

4. Do každého listu zabalíme velkou lžíci masa. Masem naplníme i papriky - otevřenou stranou namočíme do hladké mouky, aby nám hmota „neutekla" ven.

Plněné papriky, zelenina, maso (ilustrační foto)

5. Kysané zelí nasypeme na dno hrnce, na to naskládáme zelné závitky a papriky. Znovu proložíme kysaným zelím, zalijeme a přidáme rajský protlak (nebo loupaná rajčata).

6. Pomalu vaříme doměkka. Protože by se nám obsah těžko míchal, hrncem občas zatřepeme, aby se jídlo nepřipalovalo.

7. Ke konci vaření si můžeme připravit zásmažku z mouky a sádla, kterou přidáme do hrnce. Ještě chvíli povaříme, dochutíme a podáváme s chlebem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.