Bublanina s hroznovým vínem
Apetýt vám nabízí další jídlo na téma recepty z jednoho plechu. Zkuste si upéct bublaninu s vínem.
Připravte si:
- 5 vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g třtinového cukru
- 150 ml slunečnicového oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek
- půl lžičky skořice
- 4 lžíce zakysané smetany
- 500 g hroznového vína
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Bílky si ušleháme se špetkou soli na sníh.
- Žloutky ušleháme s třtinovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, skořici, mouku s práškem do pečiva, olej, zakysanou smetanu a vše promícháme.
- Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Větší plech vyložíme pečicím papírem a nalijeme těsto.
- Na jeho povrch skládáme v malých rozestupech kuličky hroznů.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Koláč před servírováním bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.