Bublanina s hroznovým vínem

Apetýt vám nabízí další jídlo na téma recepty z jednoho plechu. Zkuste si upéct bublaninu s vínem.

Připravte si:

  • 5 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek
  • půl lžičky skořice
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 500 g hroznového vína
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Bílky si ušleháme se špetkou soli na sníh.
  2. Žloutky ušleháme s třtinovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, skořici, mouku s práškem do pečiva, olej, zakysanou smetanu a vše promícháme.
  3. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
  4. Větší plech vyložíme pečicím papírem a nalijeme těsto.
  5. Na jeho povrch skládáme v malých rozestupech kuličky hroznů.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Koláč před servírováním bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.