Brněnský řízek
Proč se ale brněnskému řízku říká právě brněnský, to se zjistit nepodařilo. Jedna teorie se však nabízí. Protože do něj patří hrášek, je tu souvislost se zakladatelem moderní genetiky Johannem Gregorem Mendelem, který v Brně působil a prováděl právě pokusy s hrachem.
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřové kýty
- 1 cibule
- 2 vejce
- 100 g šunky vcelku
- 50 g hrášku
- sůl, pepř
- na obalení: hladká mouka, vejce a strouhanka
Postup:
1. Cibuli nadrobno nakrájíme.
2. Zpěníme na sádle.
3. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a hrášek a prohřejeme.
4. Poté na pánev rozklepneme dvě vejce a umícháme.
5. Osolíme a opepříme a necháme vychladnout.
6. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme.
7. Doprostřed každého dáme část vaječné směsi a zabalíme. Konce sklepneme paličkou na maso a pro jistotu ještě upevníme párátky.
8. Obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.