Brněnský řízek
Proč se ale brněnskému řízku říká právě brněnský, to se zjistit nepodařilo. Jedna teorie se však nabízí. Protože do něj patří hrášek, je tu souvislost se zakladatelem moderní genetiky Johannem Gregorem Mendelem, který v Brně působil a prováděl právě pokusy s hrachem.
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřové kýty
- 1 cibule
- 2 vejce
- 100 g šunky vcelku
- 50 g hrášku
- sůl, pepř
- na obalení: hladká mouka, vejce a strouhanka
Postup:
1. Cibuli nadrobno nakrájíme.
2. Zpěníme na sádle.
3. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a hrášek a prohřejeme.
4. Poté na pánev rozklepneme dvě vejce a umícháme.
5. Osolíme a opepříme a necháme vychladnout.
6. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme.
7. Doprostřed každého dáme část vaječné směsi a zabalíme. Konce sklepneme paličkou na maso a pro jistotu ještě upevníme párátky.
8. Obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.