Bratislavská buchta
Recept na bratislavskou buchtu od posluchačky Jiřiny zazněl v Apetýtu 26. července.
Suroviny:
5 celých vajec, 300 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 250 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 100 ml vody, 1 lžíce kakaa, 3 malé zakysané smetany, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 1 sáček pudinku, 1 skořicový cukr
Postup:
Vytvoříme první těsto z těchto surovin: 5 vajec, cukr, vanilkový cukr, olej, mouka, prášek do pečiva, kakao a voda.
Polovinu těsta vylijeme na plech. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a nalijeme, opět zig zag, na první těsto.
V půl litru mléka uvaříme pudinky a ještě teplé nalijeme na těsto. Poté vložíme do trouby, vyhřáté na 150 stupňů.
3 zakysané smetany smícháme se 3 lžícemi práškového cukru a jedním vanilkovým. Směs nalijeme na horký koláč a posypeme skořicovým cukrem.
Po vychladnutí dáme do ledničky a chaldné servírujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.