Brambory „na fofr“
Rodina Hedviky Osičkové z Velkých Pavlovic často pracuje venku a na velké vaření nebývá čas. Tohle jídlo si ale všichni oblíbili nejen jako přílohu, ale i jako samostatné jídlo, ke kterému stačí podávat už jen malý salát.
Budete potřebovat:
brambory (množství dle počtu strávníků)
sádlo
sůl, pepř
1-2 vejce
Postup:
1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky.
2. Osolíme a necháme alespoň půl hodiny stát.
3. Na pánvi rozpustíme sádlo a nasypeme na něj brambory, lehce promícháme.
4. Zakryjeme pokličkou a takto necháme zhruba 15 minut.
5. Když jsou brambory hotové, přidáme vejce a doděláme.
6. Takto můžeme jíst samotné jako rychlou večeři, nebo podávat jako přílohu.
TIP: U paní Osičkové tyto brambory podávají ke kuřecím řízkům: den předem je naloží do směsi ze zakysané smetany, lžičky bramborového škrobu, žloutku, utřeného česneku a soli. Druhý den jen obalí ve strouhance a usmaží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.