Bramborový pekáček
Zuzka Plíšková doporučuje takto upravené brambory podávat jako přílohu, ale určitě by obstály i jako lehký oběd.
Budete potřebovat:
400 ml smetany ke šlehání
1-2 stroužky česneku
100 g strouhaného sýra
700 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných brambor
žampiony
cibule
pórek
petrželka
sůl, pepř
Postup:
1. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pórek a nakrájené žampiony.
2. Orestujeme a přilijeme smetanu, kterou dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
3. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
4. Brambory nahrubo nastrouháme, posolíme a dáme do zapékací mísy.
5. Zalijeme smetanou, zakryjeme alobalem a pečeme asi 35 minut při 190 stupních.
6. Odkryjeme, posypeme sýrem a dopečeme.
7. Podáváme jako přílohu, na talířích ještě ozdobíme nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.