Bramborový pekáček

Zuzka Plíšková doporučuje takto upravené brambory podávat jako přílohu, ale určitě by obstály i jako lehký oběd.

Budete potřebovat:

400 ml smetany ke šlehání
1-2 stroužky česneku
100 g strouhaného sýra
700 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných brambor
žampiony
cibule
pórek
petrželka
sůl, pepř

Postup:

1. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pórek a nakrájené žampiony.

2. Orestujeme a přilijeme smetanu, kterou dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

3. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.

4. Brambory nahrubo nastrouháme, posolíme a dáme do zapékací mísy.

5. Zalijeme smetanou, zakryjeme alobalem a pečeme asi 35 minut při 190 stupních.

6. Odkryjeme, posypeme sýrem a dopečeme.

7. Podáváme jako přílohu, na talířích ještě ozdobíme nasekanou petrželkou.

autor: Zuzana Plíšková