Bramborový chleba s rozmarýnem

Snadno a rychle - i tak se dá připravit domácí chleba, na kterém si pochutnáte. Fígl je v tom, že do něj přidáte místo droždí nebo kvásku kypřící prášek a pro vláčnost navíc brambory. Je to tedy chleba lehký a rychlý, ale o co rychleji ho upečete, o to rychleji by se měl sníst.

Budete potřebovat:

  • 300 g syrových + 300 g dopředu uvařených moučných brambor
  • 200 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 ml mléka
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • rozmarýn
  • sůl
  • 1 lžička sladké mleté papriky

Postup:

1. Uvařené oloupané brambory prolisujeme.

2. Syrové brambory oškrábeme, najemno nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu.

3. V míse smícháme obě mouky, nasekaný rozmarýn, sůl a prášek do pečiva. Přidáme brambory a nakonec mléko.

4. Vypracujeme hladké těsto, které na pomoučené ploše upravíme do tvaru bochníku.

5. Položíme ho na plech vyložený pečicím papírem a několikrát nařízneme.

6. Nakonec posypeme hrubou solí a částí rozmarýnu.

7. Dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů zhruba na 50 minut.

8. Pokud ztmavne příliš rychle, zakryjeme ho alobalem, dokud se nedopeče. Krájíme až po úplném vychladnutí.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.