Bramborový chléb

Přidat do chlebového těsta vařené brambory má hned několik výhod. Například to umožňuje spotřebovat přebytečné brambory od oběda. Navíc je díky nim chleba déle vláčný.

Budete potřebovat:

350 g pšeničné chlebové mouky
115 g celozrnné pšeničné mouky
230 g uvařených brambor
25 g másla
cca 150 ml vody
1 balíček instantního droždí
kmín
2 lžičky soli


Postup:
1. Obě mouky, droždí, sůl a kmín smícháme.

2. Brambory na jemno nastrouháme a rozředíme vodou (může být ta, ve které se brambory vařily, pokud je nemáme z předešlého dne).

3. Do mísy s moukou postupně přidáme tekutinu a hněteme (dle potřeby můžeme po troškách mouku přidat).

4. Těsto zpracováváme, dokud není hladké a elastické. Zformujeme bochánek, který dáme do mísy vytřené olejem. Zakryjeme a necháme asi hodinu kynout. Vyklopíme na pomoučenou plochu, prohněteme a vytvarujeme bochník.

5. Dáme ho na plech vyložený pečicím papírem, poprášíme moukou, zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.

6. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Poté bochník nařízneme ostrým nožem, nebo žiletkou.

7. Pečeme prvních 10 minut při 220 stupních, poté dopékáme při 190 asi 25 minut ve spodní části trouby. Propečenost chleba poznáme tak, že při poklepání na spodní stranu bochníku slyšíme dutý zvuk.

autor: Zuzana Plíšková