Bramborovo-okurkový salát

Mysleli jste si, že bramborový salát se hodí je na štědrovečerní stůl? Tak to vás teď rádi přesvědčíme o opaku. Stačí ho připravit trochu jinak a máte skvělou a osvěžující letní přílohu.

Budete potřebovat:

  • 7-8 brambor
  • 1/2 salátové okurky
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce majonézy (nebo dle chuti)
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl, pepř
  • petrželka

Postup:

  1. Ve slupce uvařené brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme.
  2. Okurku podélně rozřízneme, lžící vyškrábneme semínka a nakrájíme na půlkolečka.
  3. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme, nadrobno nakrájíme také cibuli.
  4. Zakysanou smetanu smícháme s majonézou, utřeným česnekem, solí a pepřem.
  5. Dresink promícháme s ostatními ingrediencemi a na závěr přidáme dle chuti petrrželku a pažitku.
  6. Dochutíme solí a pepřem a dáme řádně vychladit.
  7. Servírujeme jako přílohu.

Tip: Nic vám samozřejmě nebrání si salát dopřát i jako hlavní jídlo.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.