Bramborové taštičky

Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové na vynikající taštičky, které můžete připravit se sladké i slané variantě.

Budete potřebovat:

300 g vařených moučnějších brambor
50 g bramborového škrobu
žloutek
špetka soli
30 g změklého másla
polohrubá mouka podle potřeby

povidla
rum

máslo
cukr
strouhanka skořice citrónová kůra

Postup:

1. Brambory najemno nastrouháme nebo pomeleme, přidáme žloutek, sůl, škrob a máslo.

2. Vzniklé těsto necháme vychladit.

3. Poté rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a vykrajujeme kolečka.

4. Ta plníme povidly ochucenými rumem, je-li potřeba, okraje potřeme žloutkem, přeložíme a okraje přitlačíme vidličkou.

5. Vaříme v osolené vodě.

6. Strouhanku opražíme s cukrem na másle, ochutíme citrónovou kůrou a skořicí.

7. Horké taštičky ve strouhance obalujeme a ihned servírujeme.

8. Taštičky můžeme připravit i se slanou náplní (třeba dušenými houbami) a po uvaření posypeme opečenou cibulkou s máslem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.