Bramborové placky úplně jinak
Bramborové placky bez smažení či jiného použití pánve připravuje Svatava Urbánková ze Křtin. Jíst je můžete teplé i studené.
Budete potřebovat:
500 g brambor
150 g polohrubé mouky
50 g hrubé mouky
sůl
hladká mouka na podsypání
cca 100 g sádla nebo másla
cca 140 g hrubé krupice
Postup:
1. Brambory, které jsme si den předem uvařili ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
2. Přidáme obě mouky, sůl a vypracujeme vláčné těsto.
3. Uděláme váleček a rozdělíme asi na 12 dílů.Na vále vysypaném hladkou moukou vyválíme 12 tenkých placek o průměru asi 18 centimetrů.
4. Placky potřeme rozpuštěným omastkem, posypeme hojně krupicí a svineme do malých trubiček.
5. Tyto závitky poskládáme do pekáčku těsně vedle sebe a potřeme omastkem.
6. Pečeme v troubě asi půl hodiny při 160 stupních. Hotové jsou tehdy, až jsou narůžovělé po okrajích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.