Bramborové pegáčky
Droždí je důležitou ingrediencí v našich dnešních apetýtových receptech. Konkrétně pro vás máme sto let starý recept na Bramborové pegáčky, za který děkujeme posluchačce Věře.
Budete potřebovat:
- ½ litru vlažného mléka,
- 1 kostka kvasnic,
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
- 8 menších, den dopředu uvařených brambor
- 1 vejce
- hladká mouka podle potřeby
- trochu soli
- mák
- povidla
- moučkový cukr
Postup:
- Z mléka, kvasnic a cukru si uděláme kvásek.
- Ke kvásku přidáme vajíčko, najemno nastrouhané brambory, sůl a prosátou mouku.
- Tu přidáváme postupně tak, aby bylo těsto vláčné.
- Necháme na vále vykynout.
- Posléze rozdělíme na 24 malých bochánků, které poklademe vedle sebe na vymazaný plech.
- Hodně bochánky pomastíme olejem, aby se neslepily.
- Necháme ještě asi tři čtvrtě hodiny až hodinu kynout.
- Poté upečeme dozlatova.
- Po vychladnutí bochánky podélně rozřízneme, potřeme povidly a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.