Bramborové pegáčky

Droždí je důležitou ingrediencí v našich dnešních apetýtových receptech. Konkrétně pro vás máme sto let starý recept na Bramborové pegáčky, za který děkujeme posluchačce Věře. 

Budete potřebovat:

  • ½  litru vlažného mléka, 
  • 1 kostka kvasnic, 
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 8 menších, den dopředu uvařených brambor
  • 1 vejce
  • hladká mouka podle potřeby
  • trochu soli
  • mák
  • povidla
  • moučkový cukr 

Postup:

  1. Z mléka, kvasnic a cukru si uděláme kvásek.
  2. Ke kvásku přidáme vajíčko, najemno nastrouhané brambory, sůl a prosátou mouku.
  3. Tu přidáváme postupně tak, aby bylo těsto vláčné.
  4. Necháme na vále vykynout.
  5. Posléze rozdělíme na 24 malých bochánků, které poklademe vedle sebe na vymazaný plech.
  6. Hodně bochánky pomastíme olejem, aby se neslepily.
  7. Necháme ještě asi tři čtvrtě hodiny až hodinu kynout.
  8. Poté upečeme dozlatova.
  9. Po vychladnutí bochánky podélně rozřízneme, potřeme povidly a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.