Bramborové lokše

Lokše s kachními játry Šářky Koprdové

Jedno jídlo – deset různých názvů. Jistě přinejmenším jedno takové, pro které měli jiné pojmenování pomalu i ve vedlejší vesnici, znáte. A lokše ostatně známe i na Moravě. Jendoduše bramborové placky – tak jednoduché jídlo a přitom se po něm dodnes všem dělají boule za ušima.

Budete potřebovat:

  • 1 kg moučnějších brambor
  • cca 300 g hladké mouky
  • sůl

Postup:

  1. Brambory dopředu uvaříme a necháme vychladnout.
  2. Oloupeme a prolisujeme.
  3. Osolíme je a přidáme tolik mouky, aby se nám s těstem dobře pracovalo (nemusíme ji tedy použít všechnu).
  4. Zformujeme ho do tvaru válečku ze kterého odkrajujeme kousky, které natenko rozválíme na pomoučené ploše.
  5. Opékáme z obou stran nasucho na litinové pánvi.
  6. Poté mastíme sádlem a podáváme jako přílohu k pečené kachně se zelím nebo nasladko s povidly a mákem.