Bramborové koblížky

Podle církevního kalendáře i podle lidových tradic prožíváme postní dobu. V lidovém pojetí jde o období, kdy se zásoby ve spížích tenčí a do nové úrody je ještě daleko. Jí se tedy jídla, která zasytí, zahřejí, ale nejsou náročná ani na přípravu ani na suroviny.

Budete potřebovat:

  • ½ kg vařených studených brambor
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 lžíci rumu
  • 1 lžíci cukru
  • 1 kostku kvasnic

Postup:

  1. Vytvoříme kvásek a necháme jej asi ½ hodiny uležet.
  2. Přidáme další ingredience, jako poslední přidáváme nastrouhané brambory a řádně vymícháme těsto.
  3. Koblížky smažíme dozlatova.
zdroj: Vojtěch Lysoněk

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.