Bramborové koblížky
Podle církevního kalendáře i podle lidových tradic prožíváme postní dobu. V lidovém pojetí jde o období, kdy se zásoby ve spížích tenčí a do nové úrody je ještě daleko. Jí se tedy jídla, která zasytí, zahřejí, ale nejsou náročná ani na přípravu ani na suroviny.
Budete potřebovat:
- ½ kg vařených studených brambor
- ½ kg polohrubé mouky
- 2 žloutky
- sůl
- 125 ml vlažného mléka
- 1 lžíci rumu
- 1 lžíci cukru
- 1 kostku kvasnic
Postup:
- Vytvoříme kvásek a necháme jej asi ½ hodiny uležet.
- Přidáme další ingredience, jako poslední přidáváme nastrouhané brambory a řádně vymícháme těsto.
- Koblížky smažíme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.