Bramborová roláda s povidly

Existuje snad všestrannější těsto než to bramborové? Konkurentů v univerzálnosti mnoho nemá.Hodí se totiž na slané knedlíky, šišky i sladké knedlíky, nočky a rolády. Ano, i sladkou roládu můžete připravit právě z brambor. Recept je od Zdislavy Kuřinové z Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Budete potřebovat:

těsto:

500 g brambor
500 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli

náplň:

300 g domácích povidel
300 g mletého máku s cukrem

Postup:

1. Uvařené brambory oloupeme a umeleme na masovém strojku.

2. Přidáme vejce, mouku a špetku soli a vymícháme hladké a nelepivé těsto (dle potřeby podsypeme moukou).

3. Těsto rozválíme na 2 pláty a potřeme ho hustými povidly.

4. Na ně nasypeme silnější vrstvu máku.

5. Svineme jako roládu, zabalíme do fólie, dobře upevníme a zavážeme a dáme do vroucí vody.

6. Vaříme asi 20 minut (občas obrátíme).

7. Poté ji z vody vyndáme, necháme mírně vychladnout a fólii odstraníme.

8. Nakrájíme na porce a podáváme s rozpuštěným máslem a opraženou strouhankou nebo šlehačkou.

autor: Zuzana Plíšková