Bramborová roláda s povidly
Existuje snad všestrannější těsto než to bramborové? Konkurentů v univerzálnosti mnoho nemá.Hodí se totiž na slané knedlíky, šišky i sladké knedlíky, nočky a rolády. Ano, i sladkou roládu můžete připravit právě z brambor. Recept je od Zdislavy Kuřinové z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Budete potřebovat:
těsto:
500 g brambor
500 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
náplň:
300 g domácích povidel
300 g mletého máku s cukrem
Postup:
1. Uvařené brambory oloupeme a umeleme na masovém strojku.
2. Přidáme vejce, mouku a špetku soli a vymícháme hladké a nelepivé těsto (dle potřeby podsypeme moukou).
3. Těsto rozválíme na 2 pláty a potřeme ho hustými povidly.
4. Na ně nasypeme silnější vrstvu máku.
5. Svineme jako roládu, zabalíme do fólie, dobře upevníme a zavážeme a dáme do vroucí vody.
6. Vaříme asi 20 minut (občas obrátíme).
7. Poté ji z vody vyndáme, necháme mírně vychladnout a fólii odstraníme.
8. Nakrájíme na porce a podáváme s rozpuštěným máslem a opraženou strouhankou nebo šlehačkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.