Boží milosti
V apetýtových receptech zavítáme do pekárny blogerky Maryny Matuszek.
Na Boží milosti budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 300 g změklého másla
- 3 žloutky
- 100 ml bílého suchého vína
- špetku soli
Postup:
- Mouku, máslo, žloutky, víno a sůl smícháme a vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme do druhého dne uležet v ledničce.
- Druhý den těsto rozdělíme na 3 části.
- Těsto vyválíme na plát co nejtenčí (tloušťka asi 1 milimetr).
- Rádýlkem vykrojíme obdelníčky, uprostřed se třikrát naříznou, což má symbolizovat Svatou Trojici.
- Jednotlivé kousky poklademe na plech vyložený pečícím papírem.
- V troubě pečeme asi 10 minut na 170 stupňů Celsia.
- Po upečení ihned poprášíme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.