Boršč s rostlinnou smetanou

 V pátečních apetýtových receptech se vydáváme do světa svěžích pokrmů podle šéfkuchařky Eriky Žákové. Tentokrát je naším tématem boršč.

Na Boršč podle Eriky Žákové budete potřebovat:

  • 1 větší cibuli
  • 250 g mrkve 
  • 200 g celeru
  • ½ kg červené řepy 
  • 6 kuliček nového koření 
  • 6 kuliček pepře
  • 4 bobkové listy 
  • 2 větší brambory
  • 150 g čínského zelí 
  • sůl
  • vinný ocet
  • třtinový cukr
  • čerstvý mletý
  • pepř
  • menší svazek kopru
  • 4 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
  • 2 l vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • veganský jogurt/rostlinnou smetanu

Postup:

  1. Na slunečnicovém oleji osmažíme cibuli dozlatova společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením.
  2. Přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, celer a červenou řepu a krátce osmahneme.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme brambory.
  4. Vše vaříme do změknutí zeleniny.
  5. Poté přidáme čínské zelí a vinný ocet a znovu krátce povaříme.
  6. Po vypnutí plamene dochutíme solí, případně okyselíme ještě octem a přisladíme cukrem.
  7. Přidáme veganský jogurt/rostlinnou smetanu a prolisovaný česnek.
  8. Kopr přidáváme nasekaný přímo do talíře.
zdroj: Erika Žáková