Bohatýrská jehla
Grilovací sezóna je v plném proudu a inspirace není nikdy dost. Proto vám v Apetýtu přinášíme tipy na dobroty vhodné na gril. Bohatýrskou jehlu si můžete jak ugrilovat, tak upéct v troubě.
Budete potřebovat:
- 400 g vepřové panenky
- 400 g drůbežích prsou
- 200 g slaniny v celku
- 2 klobásy
- 2 papriky
- 3 větší cibule
Na marinádu:
- 250 ml oleje
- lžičku bazalky a oregana
- sáček grilovacího koření
- 4 lžíce čerstvých zelených bylinek ze zahrádky nebo z květináče
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Silnější špalíčky vepřové panenky naklepeme a naložíme na noc do marinády, kuřecí prsa nakrájíme na kostky a také naložíme.
- Druhý den napichujeme kousky vepřového a kuřcího masa střídavě na jehly a prokládáme plátky slaniny, kolečky klobásy, kousky cibule a papriky.
- Grilujeme pozvolna asi 30 minut.
Související
-
Grilování je radost. Která bylinka dodá kuřeti nebeskou chuť? Jak nakládat s marinádou?
Češi jsou nejen národem pivařů a houbařů, ale také milovníků grilování. Zkoušíme různé recepty, na gril pokládáme nejen maso, ale také sýry, ovoce nebo zeleninu.
-
Základní pravidla grilování
Na základní pravidla grilování se ve svém Kuchařském čarování zaměří Petr Stupka. Na řadu přijde i grilovačka bez masa, zauzování ryb a jako sladká tečka profiterolky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.