Bezlepková buchta z fazolí

Zuzana Pernicová z Ostrova u Macochy vymyslela vlastní recept na buchtu. Můžeme jej použít i na dortový korpus. Navíc si pochutnají i strávníci, kteří jinak lepek můžou. Autorka přidala ještě jeden tip: část vajec můžeme nahradit gelem z chia semínek (tedy namočených) nebo jablečným pyré.

Budete potřebovat:

200 g bílých fazolí
6 vajec
4 lžíce cukru z kokosových květů (nebo třtinového cukru)
2 lžíce medu
1 banán
5 lžic kakaa
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
1 lžíce strouhaného kokosu


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Fazole uvaříme, slijeme a necháme vychladnout (pokud používáme fazole z plechovky, propereme je vodou).

2. Dáme do mísy spolu s vejci, rozmixujeme a postupně přidáváme ostatní suroviny.

3. Vše promixujeme a vznikne nám řidší směs.

4. Formu na srnčí hřbet vymažeme a vysypeme kokosem.

5. Vlijeme do ní těsto, které můžeme posypat mandlemi, čokoládou nebo ovocem.

6. Dáme do trouby na prostřední mřížku a pečeme na 180° cca 55 minut.

autor: Zuzana Plíšková