Bavorské vdolečky
Jedno z nejoblíbenějších jídel ve všech školních i závodních jídelnách. Největší problém byl při jejich konzumaci s nosem - díky velkorysému zdobení totiž většinou nezůstal neušpiněný. Podle knihy Receptury teplých pokrmů na jednu porci připadá hned pět vdolků. Podle rozpisu tedy pohodlně nakrmíte deset lidí
Budete potřebovat (na 50 kusů):
těsto:
1 kg polohrubé mouky (+150 g na vyválení a podsypání)
400 g /ml/ mléka
125 g krupicového cukru
35 g droždí
100 g vajec (2 a 1/2 ks)
20 g citrónové kůry
15 g soli
115 g tuku
olej na smažení
na dokončení:
400 g švestkových povidel
250 g tvarohu na strouhání
250 g smetany ke šlehání
35 g moučkového cukru na doslazení smetany
1. Droždí promícháme s trochou cukru, přilijeme malé množství vlažného mléka, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko - kvásek, který necháme na teple vykynout.
2. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z omytého citrónu, sůl, rozpuštěný vlažný tuk, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme.
3. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
4. Rozválíme ho na silnější plát (asi 15 mm) a kulatým vykrajovátkem vykrajujeme vdolečky.
5. Narovnáme je na pomoučený vál a necháme znovu vykynout.
6. Do každého uděláme držadlem silnější vařečky z jedné strany důlek.
7. Touto stranou vkládáme vdolečky do rozpáleného oleje.
8. Po usmažení je obrátíme, dosmažíme z druhé strany a vyjmeme.
9. Vdolečky potíráme rozmíchanými povidly, sypeme strouhaným tvarohem a na tvaroh stříkáme dávku ušlehané oslazené smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.