Baklažány po chorvatsku

Lilek

Za apetýtovým receptem se vydáme do Chorvatska. V oblibě tam kromě jiného mají baklažán neboli lilek. Do našich končin se lilek dostal z východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. V Evropě je známý přibližně od 15. století.

Budete potřebovat:

  • 2 kg baklažánů
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 4 větší rajčata
  • 2 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžíce petrželky

Postup:

  1. Baklažány umyjeme, nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a osolíme.
  2. Necháme přibližně hodinu stát, až se „vypotí” hořká šťáva.
  3. Mezitím si připravíme rajčata.
  4. Ty dáme na cedník, přelijeme vařící vodou a hned vyklopíme do ledové vody.
  5. Po tomto prudkém ochlazení opatrně špičkou nože nakrojíme tenktou slupku a sloupneme ji.
  6. Rajčata poté nakrájíme na jemné kostičky.
  7. Na pánvi necháme rozehřát olej, vsypeme rajčata, přidáme také vyteklou šťávu z rajčat a chvíli podusíme.
  8. Dochutíme octem, solí a rozetřeným česnekem.
  9. Výsledná chuť by měla být spíše kyselá a česnekově pikatní.
  10. Vykapané baklažány dáme na síto a opláchneme horkou vodou.
  11. Necháme okapat a obalíme v hladké mouce.
  12. Na rozehřátém oleji pak plátky baklažánů zprudka osmahneme.
  13. Hotové plátky udržujeme v teple.
  14. Poté, co osmažíme poslední plátky, zahřejeme připravená rajčata a zalijeme jimi baklažány.
  15. Před podáváním posypeme jemně nasekanou petrželkou.