Baklažány po chorvatsku
Za apetýtovým receptem se vydáme do Chorvatska. V oblibě tam kromě jiného mají baklažán neboli lilek. Do našich končin se lilek dostal z východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. V Evropě je známý přibližně od 15. století.
Budete potřebovat:
- 2 kg baklažánů
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce hladké mouky
- olej
- 4 větší rajčata
- 2 lžíce oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce octa
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce petrželky
Postup:
- Baklažány umyjeme, nakrájíme na asi 1 cm silné plátky a osolíme.
- Necháme přibližně hodinu stát, až se „vypotí” hořká šťáva.
- Mezitím si připravíme rajčata.
- Ty dáme na cedník, přelijeme vařící vodou a hned vyklopíme do ledové vody.
- Po tomto prudkém ochlazení opatrně špičkou nože nakrojíme tenktou slupku a sloupneme ji.
- Rajčata poté nakrájíme na jemné kostičky.
- Na pánvi necháme rozehřát olej, vsypeme rajčata, přidáme také vyteklou šťávu z rajčat a chvíli podusíme.
- Dochutíme octem, solí a rozetřeným česnekem.
- Výsledná chuť by měla být spíše kyselá a česnekově pikatní.
- Vykapané baklažány dáme na síto a opláchneme horkou vodou.
- Necháme okapat a obalíme v hladké mouce.
- Na rozehřátém oleji pak plátky baklažánů zprudka osmahneme.
- Hotové plátky udržujeme v teple.
- Poté, co osmažíme poslední plátky, zahřejeme připravená rajčata a zalijeme jimi baklažány.
- Před podáváním posypeme jemně nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka