Bábovka s kakaovou náplní

Recept od posluchačky ze Staroviček pochází ze starého časopisu, který má doma ještě po své mamince.

Budete potřebovat:

těsto:
100 g tuku
100 g cukru
3 žloutky
30 g droždí
250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
špetka soli
vanilkový cukr
citrónová kůra

náplň:
30 g práškového cukru
40 g kakaa
3 lžíce mléka

Postup:

1. Na těsto utřeme v míse tuk s cukrem a žloutky do pěny.

2. Přidáme kvásek, vanilkový cukr, citrónovou kůru, špetku soli, mouku a mléko.

3. Těsto dobře propracujeme a do jedné třetiny zamícháme kakao předem rozetřené s cukrem a mlékem na řidší kašičku.

4. Do vymazané a vysypané formy dáme nejprve polovinu světlého těsta, pak tmavé a nakonec světlé.

5. Necháme asi 50 minut kynout, pak povrch potřeme tukem a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.