Bábovka podle babičky Zuzany

Bábovka od babičky je vždycky nejlepší. A ta vaše může být také taková, když ji upečete podle receptu, který Zuzka Plíšková dostala od své babičky Zuzany. Jak vidíte na fotografii, nemusíte se omezovat tvarem bábovkové formy, Zuzka použila i menší formičky a formu na biskupský chlebíček.

Budeme potřebovat:

120 g cukru
120 g polohrubé mouky
2 žloutky
sníh ze dvou bílků
50 g oleje
50 g vody
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
kůra z malého citrónu

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

2. K mouce přisypeme kypřící prášek, citrónovou kůru a promícháme.

3. Žloutky v míse utřeme s vanilkovým cukrem a cukrem moučka (je-li směs příliš tuhá, můžeme přidat půl lžíce vlažné vody). Pak do žloutků zašleháme vodu a olej.

4. Směs vyšleháme dohladka s moukou a nakonec přidáme sníh. Nalijeme asi do tří čtvrtin vymazané formy vysypané moukou.

5. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Troubu otevíráme až těsně před koncem pečení. Hotovo je, když se těsto odchlipuje od formy a nelepí na špejli, kterou můžeme propečenost otestovat.

6. Po vyjmutí z trouby počkáme asi deset minut a opatrně vyklopíme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.

Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice

Tomáš Vacek

Komplet 3CD Vladana a Prasopes

Koupit

Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.