Bábovka podle babičky Zuzany

Bábovka od babičky je vždycky nejlepší. A ta vaše může být také taková, když ji upečete podle receptu, který Zuzka Plíšková dostala od své babičky Zuzany. Jak vidíte na fotografii, nemusíte se omezovat tvarem bábovkové formy, Zuzka použila i menší formičky a formu na biskupský chlebíček.

Budeme potřebovat:

120 g cukru
120 g polohrubé mouky
2 žloutky
sníh ze dvou bílků
50 g oleje
50 g vody
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
kůra z malého citrónu

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

2. K mouce přisypeme kypřící prášek, citrónovou kůru a promícháme.

3. Žloutky v míse utřeme s vanilkovým cukrem a cukrem moučka (je-li směs příliš tuhá, můžeme přidat půl lžíce vlažné vody). Pak do žloutků zašleháme vodu a olej.

4. Směs vyšleháme dohladka s moukou a nakonec přidáme sníh. Nalijeme asi do tří čtvrtin vymazané formy vysypané moukou.

5. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Troubu otevíráme až těsně před koncem pečení. Hotovo je, když se těsto odchlipuje od formy a nelepí na špejli, kterou můžeme propečenost otestovat.

6. Po vyjmutí z trouby počkáme asi deset minut a opatrně vyklopíme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.