Bábovka podle babičky Zuzany
Bábovka od babičky je vždycky nejlepší. A ta vaše může být také taková, když ji upečete podle receptu, který Zuzka Plíšková dostala od své babičky Zuzany. Jak vidíte na fotografii, nemusíte se omezovat tvarem bábovkové formy, Zuzka použila i menší formičky a formu na biskupský chlebíček.
Budeme potřebovat:
120 g cukru
120 g polohrubé mouky
2 žloutky
sníh ze dvou bílků
50 g oleje
50 g vody
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
kůra z malého citrónu
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
2. K mouce přisypeme kypřící prášek, citrónovou kůru a promícháme.
3. Žloutky v míse utřeme s vanilkovým cukrem a cukrem moučka (je-li směs příliš tuhá, můžeme přidat půl lžíce vlažné vody). Pak do žloutků zašleháme vodu a olej.
4. Směs vyšleháme dohladka s moukou a nakonec přidáme sníh. Nalijeme asi do tří čtvrtin vymazané formy vysypané moukou.
5. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Troubu otevíráme až těsně před koncem pečení. Hotovo je, když se těsto odchlipuje od formy a nelepí na špejli, kterou můžeme propečenost otestovat.
6. Po vyjmutí z trouby počkáme asi deset minut a opatrně vyklopíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.