Babiččin tažený závin

Tato sladká dobrota se objevila v někdejším Rakousku-Uhersku v první třetině 19. století především v kuchyni měšťanů. Česky psané kuchařky pak v 50. letech 19. století uvádějí už dva až čtyři recepty na různé druhy štrúdlů.

A dnes těch variant najdeme nepřeberné množství. V apetýtových receptech pro vás dnes konkrétně máme tip na Babiččin tažený závin, za který děkujeme posluchačce Evě z Brna.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 5 lžic vlažné vody
  • 1 vejce
  • lžička octa
  • špetka soli

náplň:

  • 3-4 jablka (dle potřeby)
  • 100 gramů skořicový cukr (dle potřeby)
  • 100 gramů strouhanky

Postup:

  1. Z ingrediencí si vypracujeme těsto.
  2. Rozdělíme ho na dva bochánky, které poté přikryjeme ohřátým kastrolkem a necháme 30 minut odpočinout.
  3. Mezitím si nastrouháme jablka.
  4. Jakmile je těsto odpočaté, vyválíme z něho válečkem placku, kterou prvně posypeme strouhankou, aby nasákla vodu z jablek, poté nasypeme jablka, a pak zasypeme skořicovým cukrem podle potřeby.
  5. Naplněnou placku rolujeme do rolády a pokládáme na plech.
  6. Na závěr potřeme ještě rozšlehaným vajíčkem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 25 minut.
zdroj: Eva Ursacherová