Babiččin švestkový koláč
Tradiční recept zazněl v Apetýtu ve středu 4. září od Marcely Antošové.
Potřebujeme:
20 g droždí, 2 vejce, 70 g cukru krupice. 2 dl mléka, 1 špetku soli, 100 g Hery, 1/2 kg švestek, 400 g polohrubé mouky
Na drobenku: 1 balíček vanilkového cukru, 1 hrst polohrubé mouky, 50 g másla, 2 lžíce cukru krupice
+ máslo na vymazání a polohruboz mouku na vysypání
Postup:
Do mísy dáme prosátou mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme další 1 dl vlažného mléka.
Rozklepneme dvě vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky nebudeme potřebovat. Žloutky přidáme do mísy. V kastrůlku si rozpustíme Heru, necháme ji zchladit, aby byla jen vlažná, a pak ji přilijeme také do mísy. Přidáme špetku soli. Vypracujeme těsto dokud není hladké a vláčné. Necháme ho v teple vykynout. Asi v půlce kynutí těsto vyjmeme z mísy, znovu ho prohněteme a opět vrátíme do mísy a necháme dokynout.
Mezitím, co těsto kyne, si omyjeme a vypeckujeme švestky. Když nám těsto vykyne, znovu ho propracujeme a vyválíme placku.
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Přichystáme si žmolenku. Do misky vsypeme hrst polohrubé mouky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Promícháme a prohněteme dobře s máslem.
Vyválené těsto opatrně přesuneme do formy, uhladíme a ořízneme to těsto, které přesahuje přes formu. Na takto přichystané těsto klademe půlky švestek a sypeme žmolenkou. Babiččin švestkový koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.