Avokádová pomazánka

Hodí se na snídani, svačinu i večeři. Oblíbené jsou všude tam, kde je více strávníků. Při vítání návštěv, na večírcích nebo i na cestách. Možná už tušíte, že řeč je o pomazánkách.

A právě recepty na různé druhy pomazánek vám nabídneme v pondělních Apetýtech. Jako základ pro tu dnešní jsme zvolili avokádo. Ovoce, jehož název podle některých počítačových expertů patří k těm, které i v našich končinách zadáváme do internetových vyhledavačů nejčastěji. A není divu.

Dají se z něj připravovat nejen pomazánky ale také saláty, dipy nebo i dezerty. A použít ho můžeme i jako máslo nebo místo majonézy. Obsahuje bezmála 20 vitamínů a minerálních látek. Nemá v sobě téměř žádný cukr. A je naopak bohatý na zdravé tuky a vlákninu.

Budete potřebovat:

  • 1 ks zralého avokáda (i když ho koupíme nezralé, stačí nechat pár dní ležet a dojde, zralé je tmavší a na omak měkké)
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ citrónu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Zralé avokádo podélně rozpůlíme a vyjmeme z něj pecku.
  2. Pak avokádo vydlabeme do misky.
  3. Přidáme prolisovaný česnek.
  4. Dále vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a vymačkanou šťávu z půlky citrónu.
  5. Osolíme a opepříme dle chuti.

Podáváme s bagetkou či jiným pečivem. Na ozdobu můžeme použít rajčátka a chia semínka. Dobré jsou ve spojení s avokádovou pomazánkou také vlašské ořechy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová