5 receptů na vánoční cukroví, které musíte umět

Vánoce se nezadržitelně blíží a tak jsem pro vás připravili 5 receptů, které si rozhodně nechcete nechat ujít.

1. Vanilkové rohličky

280 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských oříšků, 2 žloutky, citronová kůra.

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme odpočinout nejlépe přes noc v chladu. Poté tvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě - přibližně 170 stupňů. Horké balíme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.


2. Plněné ořechy - Pracky

210 g hladké mouky, 140 g másla, 120 g cukru moučka, 50 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 celé vejce, skořice, hřebíček, citronová kůra.

Máslový krém: 80 g cukru, 125 g másla, polovina vanilkového pudinku, 200 ml mléka.

Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme odpočinout nejlépe přes noc v chladu. Těstem plníme formičky. Pečeme při 170 stupních. Po upečení vyklepneme z formičky a dva kousky lepíme k sobě máslovým krémem. Máslový krém připravíme dobrým vymícháním cukru s máslem, do kterého přidáváme po lžičkách vlažný pudink.


3. Citronové pečivo

350 g hladké mouky, 200 g másla, 140 g cukru moučka, 2 žloutky, z jednoho citronu šťáva a kůra.

Vypracujeme ze všech surovin těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Potom vyválíme tenký plát a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech a pečeme při teplotě 140 stupňů. Po upečení slepujeme marmeládou.


4. Kakaové koláčky

150 g sádla, 200 g cukru moučka, 150 g hladké mouky, 50 g kakaa.

Vypracujeme ze všech surovin těsto a necháme ho odležet v chladu. Z toho potom děláme kuličky, které potřeme bílkem a navrch dáváme oříšek. Pečeme pomalu při teplotě asi 100 stupňů.


5. Mokka

210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučka, 40 g mletých vlašských ořechů, 20 g kakaa, 1 vejce, citronová kůra.

Máslový krém: 80 g cukru, 125 g másla, polovina vanilkového pudinku, 200 ml mléka.

Zpracujeme ze všech surovin těsto a necháme ho odpočinou v chladu. Vyválíme tenký plát (přibližně 4 mm tenký) a formičkou vykrajujeme kolečka nebo oválky, které slepujeme máslovým krémem. Ten připravíme dobrým vymícháním cukru s máslem, do kterého přidáváme po lžičkách vlažný pudink. Na závěr poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou mandle.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.