5 receptů na vánoční cukroví, které musíte umět
Vánoce se nezadržitelně blíží a tak jsem pro vás připravili 5 receptů, které si rozhodně nechcete nechat ujít.
1. Vanilkové rohličky
280 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských oříšků, 2 žloutky, citronová kůra.
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme odpočinout nejlépe přes noc v chladu. Poté tvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě - přibližně 170 stupňů. Horké balíme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
2. Plněné ořechy - Pracky
210 g hladké mouky, 140 g másla, 120 g cukru moučka, 50 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 celé vejce, skořice, hřebíček, citronová kůra.
Máslový krém: 80 g cukru, 125 g másla, polovina vanilkového pudinku, 200 ml mléka.
Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme odpočinout nejlépe přes noc v chladu. Těstem plníme formičky. Pečeme při 170 stupních. Po upečení vyklepneme z formičky a dva kousky lepíme k sobě máslovým krémem. Máslový krém připravíme dobrým vymícháním cukru s máslem, do kterého přidáváme po lžičkách vlažný pudink.
3. Citronové pečivo
350 g hladké mouky, 200 g másla, 140 g cukru moučka, 2 žloutky, z jednoho citronu šťáva a kůra.
Vypracujeme ze všech surovin těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Potom vyválíme tenký plát a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech a pečeme při teplotě 140 stupňů. Po upečení slepujeme marmeládou.
4. Kakaové koláčky
150 g sádla, 200 g cukru moučka, 150 g hladké mouky, 50 g kakaa.
Vypracujeme ze všech surovin těsto a necháme ho odležet v chladu. Z toho potom děláme kuličky, které potřeme bílkem a navrch dáváme oříšek. Pečeme pomalu při teplotě asi 100 stupňů.
5. Mokka
210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru moučka, 40 g mletých vlašských ořechů, 20 g kakaa, 1 vejce, citronová kůra.
Máslový krém: 80 g cukru, 125 g másla, polovina vanilkového pudinku, 200 ml mléka.
Zpracujeme ze všech surovin těsto a necháme ho odpočinou v chladu. Vyválíme tenký plát (přibližně 4 mm tenký) a formičkou vykrajujeme kolečka nebo oválky, které slepujeme máslovým krémem. Ten připravíme dobrým vymícháním cukru s máslem, do kterého přidáváme po lžičkách vlažný pudink. Na závěr poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou mandle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka