Zelný rynk na sobotu 11. října

7. říjen 2014

Program literárně-publicistického magazínu Českého rozhlasu Brno na následující sobotu.

Magazín Zelný rynk přinese text významného německého filozofa a katolického teologa Romana Guardiniho (1885 - 1968), nazvaný Moc přání. Je ukázkou ze šestého čísla letošního ročníku Poutních novin Provodov, které vydává Jaroslav Erik Frič v rámci aktivit brněnské obecně prospěšné společnosti Christiania.

Následující rozhovor s básníkem a nakladatelem Jaroslavem Erikem Fričem (nar. 14. srpna 1949 v Horní Libině u Šumperka - nedávno tedy oslavil 65. narozeniny) je věnován novým knihám, vydaným v jeho nakladatelství Vetus Via (František Lízna: Jak jen teskná je noc, reedice Magorovy vanitas I. M. Jirouse), jeho vlastní básnické knize Jsi orkneyské víno a jiné básně, Poutním novinám Provodov a festivalu poezie Potulný dělník, který se uskuteční 16. - 18. října v brněnském klubu Brooklyn.

Četba na pokračování z románu Martina Reinera Básník poračuje šestou kapitolou s názvem Jitřenka a Večernice. V režii Zdeňka Kozáka účinkuje Vladimír Krátký, pro rozhlas připravil Ludvík Němec.

V rubrice Literární výročí si medailonem Přemysla Hniličky připomeneme 90. výročí narození brněnského herce, scenáristy, dramaturga, dramatika a prozaika Lubomíra Černíka (nar. 9. října 1924). Zemřel v roce 1978.

Spustit audio