Že je konopí na všechno a spasí svět? To je mýtus, kterého bych se rád vyvaroval, říká výzkumník Václav Trojan

15. červen 2023

„Nechal bych konopí na běžné úrovni rostliny se zajímavými obsahovými látkami, ne pouze s THC a ne pouze s tím psychotropním omamným účinkem. Ale možností, která by měla být normálně pacientům nabízena bez nějaké stigmatizace,“ říká výzkumník Václav Trojan o léčebném konopí.

Čtěte také

Jako největší benefit léčebného konopí vidí Václav Trojan především to, že jde o přírodní zdroj. Z tohoto pohledu podle něj stojí za to všímat si v přírodě i jiných rostlin. „Asi nemám žádného favorita, ale v podstatě celá rostlinná říše přináší obrovské spektrum, ať už více či méně popsaných či ještě nepopsaných nových látek. V době, kdy nám přestávají fungovat antibiotika, tak bychom měli hledat i další cesty. A není to jen konopí, těch rostlin, které bychom mohli nejen v naší přírodě najít, je celá řada,“ doplňuje Václav Trojan, český průkopník v oblasti konopí. 

Osobní užívání konopí či marihuany je v České republice legální. Distribuce a prodej jsou zakázané. Už příští rok by to ale mohlo být jinak, vláda totiž chystá rozvolnění trhu s konopím. Lékařské konopí se dnes využívá pro léčbu řady chronických bolestí. Na odborné úrovni se mluví také o jeho případném medicínském využití při léčbě psychických problémů.

marihuana, konopí

Dohled a regulace

„Mluvím teď čistě za sebe a jsem rozhodně pro rozvolnění trhu s konopím, ale určitě musí jít o regulovaný trh. Už jen z důvodu, že máme dnes rostlinné materiály, které obsahují více než 20 % THC. Pokud se dostanou nezkušeným lidem k dispozici, tak jim mohou zbytečně vyvolat zdravotní obtíže. Neříkám, že musí být zrovna spouštěčem dalšího stupně závislostí nebo neurologických onemocnění, o tom se hodně mluví, ale těch studií k tomu je velmi pramálo až žádné, takže tam se dostáváme na tenký led,“ říká vedoucí Cannabis Facility Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Co o konopí z hlediska vědy dnes víme? A jaké mýty kolem něj nejčastěji panují? Českého průkopníka v oblasti konopí Václava Trojana se v rozhovoru ptá Karolina Antlová.

Spustit audio

Související