Zasadit strom by si měl vyzkoušet každý. A pak se o něj také starat, myslí si krajinná inženýrka

20. říjen 2023

Miroslava Floriánová se podílí na iniciativě Sázíme budoucnost, v minulosti také na programu Zdravé stromy pro zítřek nebo akci Stromy svobody. Společně s ní jsme v Apetýtu oslavili Den stromů.

Miroslava Floriánová

Dvacátý říjen je Dnem stromů, nyní se slaví ve více než 40 zemích světa – většinou na jaře nebo na podzim. Datum ale není celosvětově jednotné a liší se podle klimatických podmínek a doby vhodné k sázení stromů v jednotlivých zemích.

„Je dobře, že tento den v kalendáři máme, protože pro každého, kdo něco dlouhodobě dělá, je to okamžik, kdy si na něj všichni jakoby vzpomenou. Ochrana přírody jinak nebývá moc často na titulních stránkách novin. U nás i ve světě je tolik důležitějších událostí, proto jsem ráda, že si na stromy někdo vzpomene,“ říká krajinná inženýrka Miroslava Floriánová.

Čtěte také

Iniciativa Sázíme budoucnost, na které v Nadaci Partnerství aktuálně pracuje, se snaží také každému umožnit, aby si zasadil svůj strom. „Před dvaceti lety jsme se věnovali sázení stromků, dnes vytváříme adaptační strategie. Zasadit si strom mi vždycky dodá energii do další práce. Naši předkové to považovali za samozřejmé, naštěstí se k tomu dnes vracíme a zjišťujeme, že to má hodnotu. Důležitá je i následná péče, málokdo si umí představit, kolik stromeček spotřebuje vody. Může to být i kolem sto litrů na jednu zálivku. Nosím pořád v kapse roubovací nožík, a když vidím stromeček, který něco potřebuje, tak se neudržím,“ směje se.

Stromy v krajině jsou útočištěm lesní zvěře, ptáků i hmyzu (ilustrační foto)

O tom, co chce v životě dělat, měla jasno odjakživa. V pěti letech už byla pevně rozhodnutá: „Možná je to úsměvné, ale je to tak. Měla jsem jako dítě štěstí, že jsme měli v obci paní zahradnici a já jsem k ní moc ráda chodila pro kytičky, které jsem doma sázela. Tohle postupně přerostlo do lásky ke stromům. Mé dětské síly na to stačily a zasazený stromeček pak rostl a sílil. Dodnes máme několik smrků, které jsem jako malá vysadila na špatných místech – trhají nám zdi, tak mám plody své dětské naivity stále viditelné,“ dodává s úsměvem.

Co ji trápí nebo naopak potěší na městské přírodě? K čemu slouží regenerativní zemědělství? I o tom si poslechněte v záznamu Apetýtu, moderuje Jana Kobylinská.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.