Zapečené palačinky

Zdají se vám palačinky jako dezert příliš obyčejné? Tímhle receptem od Zuzky Plíškové je pozdvihnete na vyšší úroveň.

Budete potřebovat:

těsto:
500 ml mléka
lžíce cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce


náplň:
750 g tužšího tvarohu
2 žloutky cukr
citrónová kůra
vanilka
rozinky přes noc namočené v rumu

omáčka:
kelímek zakysané smetany
1 vejce
moučkový cukr
tuk
mandlové lupínky

Postup:

1. Suroviny na palačinky smícháme a ze vzniklého těsta smažíme dozlatova palačinky.

2. Tvaroh necháme vykapat a smícháme s cukrem, žloutky, vanilkou, citrónovou kůrou a rozinkami.

3. Směsí pomažeme palačinky a smotáme.

4. Klademe vedle sebe do vymazané zapékací mísy.

5. Zakysanou smetanu smícháme s vejcem a cukrem a přidáme na palačinky.

6. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme asi 15 minut při 200 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.