Z kdoulí vyrobíte chutné marmelády i přesnídávky. Ty pečené pomáhají při revmatických bolestech
Kdoule jsou dnes spíš vzácným ovocným stromem, plody tvarem připomínají jablko i hrušku. Jsou na nich drobné chloupky, syrové mají tuhou slupku a voní po vanilce a citrusech.
V Antice to byl symbol bohyně Afrodity a novomanželé dostávali darem vonné plody kdoule jako symboly lásky. Ve středověku se tyto stromy často vysazovaly v klášterních zahradách a to už pro své léčebné vlastnosti.
Syrové kdoule se k jídlu nedoporučují, mohou dráždit žaludek. Z povařených kdoulí se vyrábí marmelády, džemy i dětské přesnídávky. Konzumace pečených kdoulí pomáhá při revmatických bolestech.
Semena kdoule jsou bohaté na slizovité látky a zmírňují bolest krku i kašel, tento sliz je také účinný jako mast na proleženiny. Šťáva z čerstvých kdoulí se uplatní i v kosmetice – vyhlazuje vrásky a zmírňuje jejich tvorbu. Kdoule i přes slupku výrazně voní a naše babičky si je dávaly do šatníků na provonění prádla.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.