Výzkumy ukazují, že když člověk věří v Boha, pro lidský mozek je to stejně reálný vztah jako jakýkoli jiný, tvrdí psychoterapeutka

17. květen 2023

Zatímco dříve se věda na víru dívala skepticky, dnes už jsou na toto téma k dispozici tisíce vědeckých studií. „Velký nárůst takových studií můžeme pozorovat od 90. let minulého století,“ doplňuje Klára Maliňáková.

Psychoterapeutka a také akademička z Institutu sociálního zdraví Univerzity Palackého a řádová sestra z kongregace Dítěte Ježíše se ve svém výzkumu věnuje tomu, jakým způsobem spiritualita či religiozita, tedy osobní prožívání víry či příslušnost k nějaké církvi, ovlivňují naše zdraví.

„Do výzkumu se snažíme zařazovat i tzv. tvrdé vědy, například přístroj na analýzu hormonů, a dívat se, jak i tělo může reagovat na to, jak člověk prožívá nějaké spirituální zkušenosti,“ přibližuje metody a cíle výzkumu psychoterapeutka s tím, že vliv spirituality a religiozity na naše zdraví nemusí být vždy jen pozitivní. „Velmi se tam totiž promítá například to, jak si představuju Boha a čemu v této souvislosti věřím,“ dodává. 

Jak spiritualita a religiozita ovlivňují naše zdraví? A je v tomto ohledu nějaký rozdíl mezi různými kulturami? I na to se ptá redaktorka Karolina Antlová Kláry Maliňákové. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související