Vystrčit nos z vlastní zahrádky. O cestování, pečení i dobročinnosti s Petrou Burianovou
„Afrika má barvy. Ale ten kontrast mezi naším a jejich prostředím je obrovský,“ popisuje Petra Burianová své zážitky z dobročinné cesty do Malawi pro organizaci Mary’s Meals. „Cestovat mě nikdy moc nebavilo, ale je potřeba vystrčit nos z vlastní zahrádky,“ dodává. Další cesta ji čeká vzápětí: podívá se do centra českých krajanů v americkém městě Cedar Rapids. Jaké jsou její pracovní plány a co její druhá kuchařka? Která jídla ji teď na podzim baví připravovat?
Související
-
Cukrářka Petra Burianová: Proudu, ve kterém plavu, se už nebráním. Ale je to jízda
Před čtyřmi roky vyhrála soutěž Peče celá země. „Jsem teď úplně jinde. Říkám: Netlač řeku, teče sama. A z té řeky se stal dravý proud,“ shrnuje dnešní stav věcí.
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.