Vrkoč, beránek, jidášci, vajíčka. Sváteční Apetýt zavítal na Zelený čtvrtek do Níhova
Dopolední vysílání Apetýtu naplnily tradice, které jsou ještě na mnoha místech Moravy živé. Naší hostitelkou byla na Zelený čtvrtek pekařka a cukrářka Petra Burianová. Řeč byla o přírodním barvení vajíček, pletení pomlázky i symbolice kraslic a způsobu jejich zdobení. K mikrofonu zasedla také vedoucí národopisného souboru Bítešan Silva Smutná. Ve vysílání zazněly živě písně z Podhorácka v podání dívčího sboru z Velké Bíteše.
Jak vyrobíte univerzální těsto na jidáše i mazanec? Co nesmělo historicky chybět na velikonočním stole? Jak vypadá velikonoční betlém? A jaké tvary by pečivo spojené s oslavou příchodu jaro mělo mít? O tom všem si poslechněte v záznamu Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.
Související
-
Velikonoce na Horňácku
Jak v minulosti vypadaly Velikonoce na Horňácku? Marie Hvozdecká vás provede šlahačkou od Javorníka až po Kuželov.
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
-
I sláma má své barvy, říká žena, která s ní v Želešicích vytváří unikátní kraslice
Až tisíc kousků slámy spotřebuje na výrobu jedné kraslice Marcela Hrabovská ze Želešic. Je za ně nositelkou titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.