Vrkoč, beránek, jidášci, vajíčka. Sváteční Apetýt zavítal na Zelený čtvrtek do Níhova
Dopolední vysílání Apetýtu naplnily tradice, které jsou ještě na mnoha místech Moravy živé. Naší hostitelkou byla na Zelený čtvrtek pekařka a cukrářka Petra Burianová. Řeč byla o přírodním barvení vajíček, pletení pomlázky i symbolice kraslic a způsobu jejich zdobení. K mikrofonu zasedla také vedoucí národopisného souboru Bítešan Silva Smutná. Ve vysílání zazněly živě písně z Podhorácka v podání dívčího sboru z Velké Bíteše.
Jak vyrobíte univerzální těsto na jidáše i mazanec? Co nesmělo historicky chybět na velikonočním stole? Jak vypadá velikonoční betlém? A jaké tvary by pečivo spojené s oslavou příchodu jaro mělo mít? O tom všem si poslechněte v záznamu Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.
Související
-
Velikonoce na Horňácku
Jak v minulosti vypadaly Velikonoce na Horňácku? Marie Hvozdecká vás provede šlahačkou od Javorníka až po Kuželov.
-
Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová
Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.
-
I sláma má své barvy, říká žena, která s ní v Želešicích vytváří unikátní kraslice
Až tisíc kousků slámy spotřebuje na výrobu jedné kraslice Marcela Hrabovská ze Želešic. Je za ně nositelkou titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka