Vítejte v tokajském ráji. Jaroslav Ostrožovič vypráví s láskou o výrobě Tokaje na jihovýchodním Slovensku
Hostem Apetýtu byl slovenský vinař Jaroslav Ostrožovič z vinohradnické oblasti Tokaj. „Absolutním specifikem je technologie výroby: když si vezmeme celý svět a výrobu sladkých vín, tak nikde se to nedělá tak jako v tokajské oblasti,“ říká o žlutém víně s jantarovou barvou. Z čeho je odvozeno jméno Ostrožovič? O jakou sbírku ocenění ze světových výstav se vinař stará? Poslechněte si Apetýt.
Související
-
Máme víc sluníčka, kvalita červených vín se lepší. Blížíme se Francii a Itálii, tvrdí moravský vinař
Klimatická změna má zásadní vliv na moravské vinařství, zdůrazňuje moravský vinař řeckého původu Georgios Ilias. Na Pálavě začal vinařit před dvaceti lety a jde bio cestou.
-
Tokajské, král všech vín a víno králů, se nedá pít pořád
Maďarsko patří k evropským vinařským velmocím. Maďarská bílá vína z oblasti Badacsony nebo legendární víno Býčí krev dobře známe i u nás. Do světa nejvíc pronikla d...
-
Čím méně se vínu pleteme do cesty, tím je kvalitnější, myslí si vinař Michlovský
Apetýt tentokrát zavítal do Velkých Bílovic, do největší vinařské obce u nás. A to na Hradištěk, nádherné místo s vyhlídkou na krajinu, o kterou se pečlivě starají vinaři.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.