Vítejte v tokajském ráji. Jaroslav Ostrožovič vypráví s láskou o výrobě Tokaje na jihovýchodním Slovensku
Hostem Apetýtu byl slovenský vinař Jaroslav Ostrožovič z vinohradnické oblasti Tokaj. „Absolutním specifikem je technologie výroby: když si vezmeme celý svět a výrobu sladkých vín, tak nikde se to nedělá tak jako v tokajské oblasti,“ říká o žlutém víně s jantarovou barvou. Z čeho je odvozeno jméno Ostrožovič? O jakou sbírku ocenění ze světových výstav se vinař stará? Poslechněte si Apetýt.
Související
-
Máme víc sluníčka, kvalita červených vín se lepší. Blížíme se Francii a Itálii, tvrdí moravský vinař
Klimatická změna má zásadní vliv na moravské vinařství, zdůrazňuje moravský vinař řeckého původu Georgios Ilias. Na Pálavě začal vinařit před dvaceti lety a jde bio cestou.
-
Tokajské, král všech vín a víno králů, se nedá pít pořád
Maďarsko patří k evropským vinařským velmocím. Maďarská bílá vína z oblasti Badacsony nebo legendární víno Býčí krev dobře známe i u nás. Do světa nejvíc pronikla d...
-
Čím méně se vínu pleteme do cesty, tím je kvalitnější, myslí si vinař Michlovský
Apetýt tentokrát zavítal do Velkých Bílovic, do největší vinařské obce u nás. A to na Hradištěk, nádherné místo s vyhlídkou na krajinu, o kterou se pečlivě starají vinaři.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.