Většina případů partnerského násilí není černobílá. A rozdělení na agresory a oběti už nestačí, míní psychologové

5. říjen 2023

Martina Ježková a Jiří Ammer působí v podpůrných programech brněnské organizace Spondea. Ta pomáhá lidem, kteří se ocitli v obtížných životních situacích. Oba odborníci nabízí pomoc v programech týkajících se domácího násilí.

Jiří Ammer a Martina Ježková

„Máme za to, že násilí je celospolečenský problém, který je nutné ideálně zastavit, a to se nedá udělat bez všech zúčastněných. Dříve se pracovalo pouze s ohroženými osobami nebo s těmi, kdo jsou násilí vystaveni, ale jejich partneři či partnerky dále pobíhali po světě. A když se rozešli, tak si našli nové rodiny, kde pak násilí dále pokračovalo. Proto se v Česku asi deset dvanáct let zpátky začalo pracovat i s osobami, které se násilí dopouštějí,“ vysvětluje psycholog Ammer komplexní přístup organizace Spondea v problematice domácího násilí.

Čtěte také

Právě v této komplexnosti je zmíněný přístup ojedinělý. „Souvisí s tím asi i proměna vnímání násilí v partnerských vztazích. Když se toto násilí začalo před padesáti lety řešit, tak se opravdu řešily hlavně ty vyhrocené případy, kdy jeden z těch lidí byl velmi zlý a dopouštěl se závažného násilí na tom druhém. No a my dnes víme, že většina těchto případů už není tak černobílá, že ty role jsou ve vztazích proměnlivé, že často oba dva nějakým způsobem přispívají k tomu, že konflikt ve vztahu eskaluje. A i proto nám to rozdělení agresor a oběť už nestačí,“ dodává psycholog a psychoterapeut Jiří Ammer.

„Program ale nabízíme jen těm rodinám, kde to násilí není hrubého charakteru, protože by mohlo docházet k traumatizaci ohrožené osoby,“ doplňuje psycholožka a psychoterapeutka Martina Ježková. 

Jak se dá s agresí pracovat a kde jsou její kořeny? Poslechněte si rozhovor s hosty Dne na Moravě Martinou Ježkovou a Jiřím Ammerem.

Spustit audio

Související