Včasné odhalení rakoviny plic může snížit počty zemřelých na tuto nemoc. Pomoci má osvětová akce

2. listopad 2023

Rakovina plic může být dlouhou dobu bez jakýchkoliv projevů a pacienti pak často přicházejí k lékaři ve stádiu, kdy se nádor nedá účinně léčit. Přitom právě včasné rozpoznání nemoci je zásadní pro úspěšnou léčbu. K tomu směřuje kampaň Měsíc boje s rakovinou plic. Cílem je upozornit zejména rizikovou skupinu kuřáků a těch, kteří kouřili v minulosti, že by na nemoc měli myslet a sledovat i ty nejjemnější náznaky, že se v jejich plicích něco děje.

Jaké příznaky mohou napovědět, že by člověk mohl mít na plicích zhoubný nádor? Je to především vykašlávání krve, bolest na hrudi nebo dokonce bolest zad. Varovná je také dušnost a chrapot nebo rychlé ubývání na váze. „Pokud člověk nechce zhubnout a třeba v posledním půlroce ztratil deset patnáct kilo, tak je určitě dobré, aby vyhledal doktora,“ vysvětluje Pavel Turčáni z Masarykova onkologického ústavu.

Čtěte také

Rakovinou plic ročně nově onemocní více než šest a půl tisíce lidí, zhruba pět a půl tisíce jich na nemoc za stejné období zemře. Z čísel Národního onkologického registru pak plyne, že u mužů je incidence i mortalita karcinomu plic vyšší než u žen. Zatímco u mužů lze pozorovat pokles v obou ukazatelích, u žen naopak roste jak incidence, tak mortalita. „Ono to souvisí s tím, jak se v Evropě začalo kdysi dávno kouřit. Nejdřív ta populace, která kouřila, byli muži. V rámci emancipace se postupně přidávaly ženy. Zatímco muži mají už svůj vrchol za sebou, ženy se k němu teprve blíží,“ vysvětluje doktor Turčáni.

Jak se za posledních dvacet let změnily možnosti diagnostiky a léčby rakoviny plic? A jaká je doba přežití? Odpovědi přináší rozhovor s Pavlem Turčánim z Masarykova onkologického ústavu.

Spustit audio

Související