V rovině osobní víry má každý právo věřit. Nebezpečným se hnutí AllatRa stává při spojení s proruskými konspiracemi, říká religionista

15. březen 2023

Nové náboženské hnutí AllatRa vzniklo na Ukrajině, přes Slovensko a Moravu se dostalo i do Čech. Je označováno jako proruské. V české společnosti se představuje prostřednictvím jednoho ze svých projektů nazvaného Tvořivá společnost.

Jak v rozhovoru vysvětluje Zdeněk Vojtíšek, cílem hnutí je oslovit co nejširší veřejnost. Jeho myšlenky obsahují ale z pohledu zvenčí kontroverzní náboženskou nauku, která může oslovit naopak jen velmi omezenou část lidí. Tvořivá společnost proto podle něj o náboženské nauce tohoto hnutí vůbec nemluví a je v podstatě bránou do AllatRy.

Hnutí hlásá nutnost duchovního vzestupu, člověku v něm ale neustále brání materiální složka. Právě proto podle hnutí potřebuje lidstvo společnost, která bude stejně naladěná a tvořivá, a v níž pak dostane duchovní složka zelenou. Odborníky na nová náboženská hnutí a sekty je hnutí AllatRa označováno jako proruské. 

Čtěte také

V rozhovoru to potvrzuje i religionista Zdeněk Vojtíšek. O prokazatelně proruském pozadí hnutí AllatRa se podle něj mluví především proto, že budoucnost toto hnutí očekává od Slovanů, které chápe jako jeden jediný národ vedený ruskojazyčnými mluvčími.

A to dokonce výslovně i postavou tzv. Noma, který má podle religionisty nezpochybnitelné rysy současného ruského prezidenta Putina. Rusko jako takové je pak podle filozofie hnutí vnímáno jako jediná hráz proti tzv. Archontům. Tedy proti tajemnému spiknutí, které nás všechny zotročuje prostřednictvím spotřebitelského a materiálního nastavení společnosti. Rusko tak podle této filozofie stojí na straně dobra, za které bojuje. V pozadí nauky tohoto hnutí je podle Vojtíška jedna velká konspirační teorie.

Propagace u lékaře? K podobným situacím už nedojde

S propagačními letáky hnutí AllatRa se lidé setkali i za naprosto nečekaných okolností. Seznam Zprávy letos v lednu informovaly, že propagační letáky tohoto hnutí jako součást lékařské zprávy dostávají klientky brněnské kliniky Femma s.r.o., která poskytuje mamografické vyšetření prsou.

Na základě podnětu jedné z klientek se tím loni na jaře zabývala i Česká lékařská komora. Ta pro Český rozhlas potvrdila, že případ odložila. „Bylo to odložené s tím, že to není v naší kompetenci, protože se to netýká léčby. Pokud by tam byla přímá propagace invaze, tak by to samozřejmě bylo trestné,“ uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

K zveřejněným informacím ohledně propagace hnutí AllatRa prostřednictvím letáků zaslala na písemný dotaz rozhlasu vyjádření také brněnská klinika Femma s.r.o.: „Nikdy jsme jako společnost nevyjadřovali podporu žádnému politickému subjektu a ani se nesnažili jakkoliv jinak společensky vyhranit či zastávat určitý politický postoj,“ uvedla prostřednictvím primářky Hany Říčkové klinika s tím, že se proti takovému spojení ohrazuje a že už podnikla kroky, aby k podobným situacím nemohlo dojít, a je pro ni nadále stěžejní pouze poskytování kvalitní zdravotní péče.

Na doplňující dotazy ohledně osobního spojení primářky pracoviště minimálně s jedním videem Tvořivé společnosti, kde výslovně vyjadřuje podporu Tvořivé společnosti (o kterém se zmiňuje i výše uvedený článek) a ohledně konkrétních kroků, které zařízení podle svého vyjádření podniklo, aby se do podobné situace nedostalo, klinika do uzávěrky už nereagovala.

Po uzávěrce obdržela redakce rozhlasu od kliniky Femma s.r.o. zprávu, ve které primářka pracoviště Hana Říčková reaguje na výše uvedené doplňující dotazy. Klinika se znovu ohradila proti spojování jména společnosti s propagací čehokoli, co je mimo její hlavní zdravotnické zaměření. Taková vyjádření klinika chápe jako nepravdivou interpretaci sdělení třetích stran na reklamním prostoru. Komentovat jiné aktivity než ty, které souvisí s klinikou jako takovou, odmítá. Podle vyjádření primářky Říčkové kliniku situace mrzí a reklamní prostory nebude nadále poskytovat.

Proč je hnutí AllatRa označováno jako proruské a v čem jsou jeho myšlenky nebezpečné? Zdeňka Vojtíška se ptá Karolina Antlová, poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související