Úspěšnost v ochraně přírody je minimální. Ale je třeba to nevzdávat, tvrdí zoolog a ekolog Mojmír Vlašín

5. květen 2023

Celou svou profesní dráhu se věnuje ochraně přírody – ať už jako zoolog, politik, učitel nebo umělec. Ani po letech ve své profesi nepostrádá nadhled a humor.

„O malé úspěšnosti naší práce jsem slýchával už od svého pedagoga Karla Hudce na vysoké škole. Tehdy jsem si říkal, co je to za nesmysl? To je jako kdyby pekař vyhodil 90 % upečených housek. Ale dneska vidím, že sám mám úspěšnost asi 11 %. To, že občas vstupuji i do předem prohraných kauz, může někdo hodnotit jako blbost, někdo jako statečnost.“

„Člověk se nesmí nechat zdeptat, je potřeba počítat s tím, že některé věci nevyjdou. Tak to prostě je. Ale je třeba to nevzdávat,“ říká optimisticky ekolog Vlašín.

Čtěte také

Zapojil se do mnoha aktivit, třeba do ochrany vzácných horských ekosystémů v NP Šumava nebo záchrany Moravské Amazonie. „V současnosti se zabývám vyhlášením chráněné krajinné oblasti Soutok, známé jako Moravská Amazonie na soutoku řek Moravy a Dyje. A také vyhlášením maloplošných území v této oblasti. Je tam velký komplex lužních lesů, luk, mrtvých i živých říčních ramen. Naštěstí se zdá, že by se to už mohlo podařit.“

I když už je v důchodu, stále ještě učí na Masarykově univerzitě, dělá soudního znalce. „Vnímám to celé jako dobrou životní náplň, ne jako otravnou pracovní povinnost. Moji studenti mi dávají naději na lepší budoucnost,“ dodává Vlašín.

Desatero domácí ekologie

Ukázka z Desatera domácí ekologie podle Mojmíra Vlašína a jeho kolegů aneb jak se ve své domácnosti, práci a okolí chovat ekologicky (tedy environmentálně příznivě).

  • Přemýšlejte u všech nákupů, ptejte se sami sebe, zda věc opravdu potřebujete koupit, následné třídění odpadu by mělo být samozřejmostí.
  • Šetřete energiemi a vodou – za toto doporučení se nám mnozí před dvaceti lety posmívali, dnes je to nezbytné.
  • Chovejte se v přírodě a k přírodě ohleduplně – sem patří klasické zálesácké a skautské návyky.
  • Starejte se o své zdraví – když  o sebe nedbáte a onemocníte, poškozujete nejen sebe, ale také životní prostředí, protože na vaši léčbu se musí vynaložit mnoho energie, plastů atd.
  • Stravujte se dobře – říkáme tomu krajina na talíři, měli bychom myslet i na to, že to, co jíme, tak někdo jiný někde jinde musel vyprodukovat.

Jaká je souvislost mezi divadlem, povídkami a ochranou přírody? Proč nechce na zahrádce používat rašelinu a co jej motivuje k další práci? Uslyšíte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.