Úmrtí: Inka Machulková

10. duben 2014

V závěru pořadu se ohlédneme za básnířkou a vzácnou bytostí Inkou Machulkovou, která zemřela v Mnichově 27. března, ve věku 81 let.

Inka Machulková začínala jako zpěvačka v pražském amatérském divadle Paradox. Začala publikovat v Repertoáru malé scény a v Plameni.

Od roku 1963 patřila do okruhu pražské poetické kavárny Viola a spolu s Václavem Hrabětem a Vladimírou Čerepkovou bývá jmenována mezi básníky, které inspiroval jazz a američtí beatnici. Knižně debutovala v roce 1964 básnickou sbírkou Na ostří noci.

Její druhá sbírka Kahúčú vyšla v Praze roku 1969 – tedy až poté, co odešla do Mnichova. „Slovo kahúčú jsem poprvé četla v učebnici gumárenské technologie jako vysvětlení slova kaučuk. Pro Indiány to byl strom, který pláče, když se nařízne“ - vysvětlila Inka Machulková název sbírky.

Mezi její třetí básnickou knihou Kámen komediantů, vydanou v mnichovském nakladatelství Poezie mimo domov, a 78. svazkem Edice poesie Host, jímž se stala její sbírka Neúplný čas mokré trávy, bylo 27 let. Když vyšla, natočila redaktorka Alena Blažejovská s Inkou Machulkovou rozhovor. Vysílal se v pořadu Zelný rynk 11. listopadu 2006, verše čte Ivana Valešová… Nyní si jej poslechneme v repríze.

Spustit audio