Úmrtí - Daniel Reynek

2. říjen 2014

V závěru Zelného rynku si zpřítomníme osobnost uměleckého fotografa Daniela Reynka. Starší ze dvou synů básníka a výtvarníka Bohuslava Reynka a básnířky Suzanne Renaud zemřel v Petrkově ve svých 86 letech v noci na úterý 23. září.

Narodil se 9. června 1928 ve Francii, ale naprostou většinu života prožil na rodovém statku v Petrkově na Českomoravské vrchovině. V průběhu života pracoval jako šofér u Pozemních staveb. Ale, jak v Zelném rynku uslyšíte od něj samotného, výtvarné činnosti se věnoval už v mládí se svým otcem.

Později se prosadil vlastní technikou fotografické montáže. Své fotografie vystavoval i publikoval knižně a formou kalendářů. Publicista Aleš Palán s ním a jeho bratrem, překladatelem Jiřím Reynkem, připravil knihu Kdo chodí tmami, kterou vydalo nakladatelství Torst.

Nezapomenutelnou osobnost Daniela Reynka, který byl i se svým bratrem neobyčejně vstřícný vůči všem návštěvníkům Petrkova, nám připomenou střípky jeho vyprávění, které Alena Blažejovská měla možnost pořídit v průběhu uplynulých let. V celkový obraz si je složíme v adventním čase, kdy v několika pokračováních zazní vzpomínkové vyprávění obou bratrů…

Spustit audio