Týden boje proti mentální anorexii a bulimii, který začal v Brně, se bude letos zaměřovat na rodiče a příbuzné nemocných

22. květen 2007

V Brně v pondělí začal Týden boje proti mentální anorexii a bulimii. Zájemcům nabídne přednášky, den otevřených dveří v poradně zdravé výživy Zdravotního ústavu Brno a také bezplatnou telefonickou poradnu. Důvodem už čtvrtého ročníku akce proti poruchám příjmu potravy jsou varující fakta - například to, že jen třetina postižených se dokáže vyléčit, třetina umírá a pro zbytek nemoc znamená boj na celý život.

Týden proti mentální anorexii a bulimii má za cíl varovat a také rozšířit informace i přes to, že se o těchto chorobách v poslední době velmi mluví. "Já zatím nemám pocit, že by těch nemocí ubývalo, naopak jich přibývá, akorát díky té zvětšené osvětě sleduji, že ty klientky dříve přijdou. Počet nemocných je varující, protože se věk klientek bohužel snižuje. Pomalu se začínáme setkávat i s deseti a jedenáctiletými klientkami," uvádí Jana Sladká ze sdružení Anabell.

Co se týče počtu nemocných, tak se globálně uvádí, že každá dvacátá dívka v rizikovém věku od třinácti do pětadvaceti let je poznamenána poruchou potravy. "Letošní kampaň také zaměřujeme na rodiče a příbuzné, a to z toho důvodu, že jim chceme vysvětlit, jak zdánlivě nevinná dieta, případně výchovný vliv, může velmi silně ovlivnit vznikající onemocnění u jejich dcer nebo synů," vysvětluje Jana Sladká.

"Jestliže taková malá dívenka, potenciálně ohrožená poruchou příjmu potravy, vyrůstá v rodině, kde maminka drží dietu a je zde obecně zošklivována nadváha, tak je to určitě jeden z rizikových faktorů vzniku onemocnění u toho dítěte," doplňuje Jana Sladká ze sdružení Anabell. Ročně řeší pracovníci organizace problémy zhruba patnácti set nemocných.

Spustit audio