Třívrstvé ořechové řezy z Bukoviny
Recept na třívrstvé ořechové řezy od Jaroslavy Ondráčkové z Bukoviny, zazněl v čtvrtek 13. března
Suroviny:
I. těsto
250 g hladké mouky, 150 g tuku, 80 g mletého cukru, ½ prášku do pečiva, 1 vejce
Náplň
300 g mletých ořechů, 200 g mletého cukru, 1 dl mléka, 2 dl rumu, rybízovou marmeládu
II. těsto
4 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce hrubé mouky
Postup:
Smícháme všechny ingredience na první těsto, hmotu rozválíme do velikosti plechu, na kterém budeme řez péct.
Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme a přeneseme na něho plát těsta. Potřeme marmeládou. Připravíme ořechovou náplň, po lžičkách ji klademe na těsto a pak opatrně rozetřeme po celé ploše.
Nakonec připravíme piškotové těsto – vyšleháme vejce s cukrem a opatrně vmícháme mouku. Hmotu nalejeme na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 15 minut, do zrůžovění povrchu těsta.
Hotový řez necháme vychladnout a krájíme na čtverečky nebo pásky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.