Tomáš Neužil: Prostor okolo Země je první metou. Spousta hráčů přemýšlí nad komercializací vesmíru

8. prosinec 2023

Díky bohaté strojírenské historii a univerzitnímu prostředí je dnes Brno na špici ve vývoji a výrobě vesmírných technologií u nás, říká Tomáš Neužil. V brněnském Honeywellu vede tým vývojářů vesmírných aplikací. Také proto se Brno připojilo k festivalu Czech Space Week, určenému pro firmy, investory, startupy, studenty a všechny fanoušky vesmíru.

Na Czech Space Weeku byly kromě novinek a projektů prezentovány dvě významné české kosmické mise. Cílem jedné z nich – mise LUGO – je odpovědět na nejasnosti ohledně stáří měsíční vulkanické aktivity, a zároveň jako první zmapovat jeskynní systémy na Měsíci. Součástí této mise bude i dopravení české vlajky na Měsíc.

Čtěte také

Česko se řadí mezi přední země v oblasti kosmického průmyslu a vědy a v některých oblastech směle konkuruje evropským či americkým firmám. Podílí se na mezinárodních vesmírných misích, dodává součástky do raket a staví vlastní družice. V letošním roce navíc slaví 15 let členství v Evropské kosmické agentuře (ESA). Významnou pozici v rámci ČR mají právě brněnské firmy a vývojová centra. Díky spolupráci s univerzitami se jihomoravská metropole stala epicentrem vývoje a výroby vesmírných technologií u nás.

Tomáš Neužil

„Za jednu korunu investovanou do oblasti vesmíru, se vrátí korun osm,“ vysvětluje Neužil, proč je pro Česko důležité působit v kosmickém průmyslu. Zatímco dříve bylo cílem se do vesmíru vůbec dostat a zkoumat ho, dnes převažují komerční mise. Nejde při tom jen o satelity na oběžné dráze Země.

Komerční firmy hledají i další možnosti, jak vesmír komercionalizovat, ať už se jedná o těžbu surovin například na Měsíci nebo turistické lety do vesmíru. Prostředí vesmírného byznysu je dravé a dynamické a český průmysl si v této oblasti vede podle Neužila velmi dobře.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související