Tlačenka podle krumvířského starosty

Tradice, kroje, folklor, cimbál, soutěž verbířů, víno, tanec, zpěv a také místní lahůdky. I to slibuje 31. ročník festivalu Kraj beze stínu v Krumvíři na Břeclavsku.

Návštěvníky přivítá už o tomto víkendu 15. a 16. června. Do Krumvíře proto míříme i s našimi dnešními apetýtovými recepty. A i když máme léto, podobně jako ve známých filmových Postřižinách vás zveme na zabíjačku a tlačenku podle starosty Jaroslava Komosného.

Budete potřebovat:

  • vepřové plecko
  • ovar
  • kůže
  • játra
  • jazyk
  • půlku hlavy
  • mrkev, petržel a celer
  • nové koření
  • celý pepř
  • česnek

Postup:

  1. Do hrnce o obsahu asi dvacet litrů nalijeme 10 litrů vody.
  2. Přidáme hrstku soli.
  3. Dáme vařit všechno maso kromě jater, ta přidáme později.
  4. Přidáme k tomu také očištěnou kořenovou zeleninu a koření, které si dáme do plátna, abychom to posléze nemuseli pracně vybírat.
  5. Až bude maso měkké, ale ne rozvařené, přidáme játra.
  6. Vytáhneme z hrnce všechny suroviny.
  7. Maso nakrájíme na větší kousky, tučnější části na menší kousky, játra také na větší kousky.
  8. Kůže pomeleme najemno na mlýnku s česnekem.
  9. Přidáme k masu, promícháme, nalijeme litr a půl vývaru, přisolíme, přidáme pepř, majoránku.
  10. Poté vezmeme tlačenkové střevo, naplníme, zavážeme, dáme do vývaru povařit na 10 minut.
  11. Pak vytáhneme, opláchneme ve studené vodě, aby nebyl povrch mastný, a dáme na plech a mírně zatížíme.
  12. Necháváme vychladnout.
  13. Poté podáváme jen tak s chlebem, případně s octovým nálevem.
zdroj: Jaroslav Komosný