Statečných lidí je u nás spousta, jen je to statečnost neokázalá, myslí si Barbora Antonová

24. květen 2023

Čerstvou držitelkou Ceny Františka Kriegla za občanskou statečnost pro rok 2023 je ředitelka ženského spolku Vesna Barbora Antonová. „Sama sebe nevnímám jako mimořádně statečnou a ocenění je pro mě především závazkem do budoucna,“ říká bývalá politička, která se dlouhodobě angažuje v pomoci potřebným.

Fenomén statečnosti je podle Antonové spíše reakcí na vzniklé okolnosti než nějakým trvalým stavem.

Statečných lidí je podle Antonové v naší společnosti mnoho, častokrát ale nejsou vidět, ani slyšet. Například matky v nouzi, které každý den bojují o přežití a zajištění svých dětí. „Mají co dělat, aby se postaraly o to nejzákladnější, ale už jim nezbývá sil na to, aby někde protestovaly nebo demonstrovaly před úřady,“ říká brněnská nakladatelka a překladatelka. Významnou úlohu v jejich pomoci pak hraje mimo jiné také občanský aktivismus, kterého je ale podle ní v naší společnosti stále málo.

Cenu Františka Kriegla uděluje každoročně Nadace Charty 77 za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost, suverenitu a demokracii. Mezi oceněnými byli v minulosti například Petr Pithart, Karel Kryl (in memoriam), Matěj Hollan, Radek Banga nebo všechny zdravotní sestry (za nasazení během pandemie covidu).

Barbora Antonová je bývalou političkou. Přestože lepší systém nezná, říká, že i prosazování určitých záměrů politicky je u nás poměrně složité. Je třeba najít shodu uvnitř stran, následně v koalici i opozici a to může například podporu pro chudé rodiny komplikovat.

Je zároveň ředitelkou obnoveného ženského spolku Vesna, který se zabývá pomocí chudým rodinám například sbírkami oblečení či potravin. Díky těmto zkušenostem pak bylo možné pomoc rozšířit i pro ukrajinské běžence po vypuknutí konfliktu na Ukrajině. V rámci spolku se ale i Ukrajinci zapojili do pomoci potřebným českým občanům.

Spustit audio

Související