Ženský spolek Vesna pomáhá rodinám v nouzi, jeho ředitelka teď získala cenu za občanskou statečnost

20. duben 2023

Překladatelka a ředitelka ženského spolku Vesna Barbora Antonová letos v dubnu obdržela Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost. Získala ji za obětavou sociální práci a zdravotní pomoc nejpotřebnějším, nejzranitelnějším a sociálně slabým – od matek samoživitelek po ukrajinské uprchlíky. A také za bourání předsudků a otupování agrese ve společnosti.

„Myšlenka zřídit Vesnu, jako Šatník pro pomoc rodinám v nouzi, byla inspirována pražským Šatníkem. Ten funguje delší dobu a ve větším objemu. V dubnu 2021 jsme lidem řekli, že otevíráme a mohou donést věci. Pak jsme sehnali prostor. To nebylo příliš těžké, protože jsme využili rockový klub, který měl během covidu zavřeno. Tuším, že už 1. května jsme otevírali. Služba si rychle našla své místo i v systému sociálních služeb. I skrz to, že jsme úplně bezprahoví. Přijímáme každého,“ vysvětluje začátky Antonová.

Ženský spolek Vesna nabízí od února 2022 rovněž pomoc ukrajinským rodinám prchajícím před válkou. Kromě materiální pomoci v podobě oblečení, hraček či vybavení do domácnosti teď organizuje volnočasové či vzdělávací aktivity. České i ukrajinské rodiny tak mohou navštívit textilní dílnu, taneční lekce či kurzy pro zlepšení počítačových dovedností. Primárně jde ovšem o bezpečný komunitní prostor.

Jak se zapojit do aktivit spolku Vesna? Jaká jsou pravidla pro návštěvu Šatníku? A jaké další možnosti nabízí ženám a jejich rodinám? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelkou Vesny Barborou Antonovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.