Šťastně spolu i po desítkách let? Tyhle páry to dokázaly

4. červen 2018

Dvě, ale i čtyři desítky let spolu žijí manželské páry, které k rozhovoru v květnu pozvala Jarka Vykoupilová.

Čtyřdílný seriál s názvem Šťastně spolu jste mohli slyšet každý květnový pátek v druhé hodině Apetýtu. Moderátorka Jarka Vykoupilová našla a vyzpovídala čtyři mimořádné manželské páry.

Co je spojuje? Jaký je podle nich recept na dekády spokojeného společného života?

Turistika, naše láska

Hlas Hany Slabákové posluchači Českého rozhlasu Brno dobře znají z vysílání. Pravidelně je zve na zajímavé výlety. S manželem Tomášem se vzali v roce 1980 a už tehdy je spojila vášeň k turistice, která jim vydržela až dodnes.

Hana a Tomáš Slabákovi jsou vášniví turisté a na delší výlety jezdí obytným vozem.

A to nejen díky smělému plánu navštívit všechny rozhledny v České republice. Proč si vybrali zrovna rozhledny? Kolik jich zbývá navštívit? A proč při cestách obytným autem popíjí čaj z porcelánového servisu? O tom všem se mluvilo v prvním rozhovoru našeho seriálu.

Nemohou bez sebe být

Plných osmatřicet let spolu žijí Josef a Stanislava Senohrábkovi. Na otázku: Co vás spojuje? Odpovídají shodně: Všechno. Josef je vášnivý kuchař a rozhlasové vysílání pravidelně zásobuje osvědčenými originálními recepty. Svoji ženu požádal o ruku na jejich druhé schůzce. Dodnes si pamatuje, co měla na sobě v okamžiku, kdy ji poprvé spatřil.

Stanislava a Josef Senohrábkovi jsou neustále spolu už 38 let.

Na Senohrábkových je pozoruhodné i to, že jsou celé ty dlouhé roky neustále spolu. Jeden bez druhého byli za tu dobu jen asi dva týdny, když byl jeden z nich v nemocnici. O kočovném kuchařském životě i společném vaření a smyslu pro humor si povídali s Jarkou Vykoupilovou v druhý květnový pátek.

Naše duše se znaly z dřívějška

Třetím manželským párem v seriálu Šťastně spolu byli Miroslava a Karel Janíčkovi, kteří jako kasteláni téměř čtyřicet let pečovali o zámek ve Vranově nad Dyjí. Kromě společného zájmu o historii je spojuje mimo jiné i vášeň pro zahradničení. Také oni jsou po více než třicet let prakticky každý den spolu.

Miroslava a Karel Janíčkovi společně pracovali 35 let. Spojuje je láska k historii i zahradničení.

Přispělo i jejich profesní spojení k harmonii vztahu nebo to naopak bylo náročné? Proč dávají za pravdu přísloví, že se konflikty mají řešit do slunce západu? Jak společně nejraději tráví čas a bylo od prvního setkání jasné, že patří k sobě?

Prorokovali nám půlrok do rozvodu

Najít stabilní manželství dvou umělců není nic snadného. I proto patří mezi mimořádné svazky i ten herečky Markéty Sedláčkové a herce a režiséra Stano Slováka. Okolí jejich manželství prorokovali maximálně půlroční trvání, přesto jsou spolu i po sedmnácti letech.

Markéta Sedláčková a Stano Slovák jsou spolu "teprve" 17 let, v divadelní branži je to ale opravdu hodně.

Je výhodou žít v česko-slovenském manželství nebo je rozdílnost někdy překážkou? Jak se stalo, že se z jejich vztahu vytratily bouřlivé hádky, které jednu dobu zažívali? Na tyto otázky odpověděl poslední díl květnového seriálu.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka